VA INTE ETT MATSVIN,

BLI SVIN(N)SMART ISTÄLLET! 

En svinsmart person är väldigt duktig på att förvara och ta tillvara på mat på rätt sätt, att matavfall slängs där det ska och att källsortera. Här delar vi med oss av våra bästa småländska spartips för att bli Svinnsmart! Häng med.

Varför är det viktigt?

Enligt siffror från naturvårdsverket slängs 1 kg mat om dagen i svenska hushåll som består av fyra personer. Det är inte ingen trevlig läsning, eller hur? Nu är det dags för oss att kavla upp ärmarna och bli svin(n)smarta! 

Därför ska du minska ditt matsvinn

För att inte slösa med begränsade resurser

Att laga mat som sedan kastas är ett slöseri med både tid och pengar. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 - 6000 kronor per år bara genom att minska sitt matsvinn.Till det tillkommer kostnader för avfallshantering och miljöpåverkan.

För att maten ska göra nytta

Bra måltider bidrar till både hälsa och välbefinnande. Det ska du inte sluta med! Lösningen är inte i första hand att laga mindre mat för att minska matsvinnet, utan att se till att den lagade maten äts upp.

För miljöns skull

Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Även om matsvinnet (matavfallet) kan bli till biogas är det betydligt bättre för miljön om den mat som kastas aldrig hade behövt produceras.

Skicka in ditt bästa spartips

Dela ditt svinsmarta spartips!